Miért félnek a férfiak jobban a fájdalomtól? - egy bölcsességfog-fájás esete

Korábban indítottunk egy szavazást a facebook oldalunkon azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik nem fél jobban a fogorvostól. A szavazók egyöntetű véleménye alapján a nők kiütéssel győztek, a férfiak félnek jobban. Mi is ezt tapasztaljuk a rendelőben. Ezt alátámasztandó hoztunk egy, a közelmúltban történt esetet.

Egy új páciens érkezett hozzánk. Jól szituált harmincas férfi, szépen ápolt, de egy tömésre váró foggal. Nem a lyukas fog miatt jött elsősorban, hanem azért, mert közel 10 (!) napja erős fájdalommal szenvedett, a bal hátsó bölcsességfogánál. Napok óta fájdalomcsillapítóval aludt, Curasept-tel öblögetett, ami levitte valamelyest az ínygyulladást, de napközben is fájt a foga, ami a munkájára is kihatással volt, így muszáj volt eljönnie.

 

A kezelés során kitisztítottuk az eleve nem megfelelő elhelyezkedésű, benőtt fog körüli ínyterületet, lefertőtlenítettük. A következő lépés ilyen esetben a rosszul nőtt bölcsességfog szájsebészeti úton történő eltávolítása. Előtte azonban fontos megvárni, hogy a gyulladás elmúljon és csak aztán tudjuk a pácienssel a szájsebészeti kezelést elkezdeni.

A pácienssel felvettük a kapcsolatot egy hét múlva, amikorra prognosztizáltuk a teljes gyógyulást, hogy egyeztessünk időpontot a probléma teljes megoldására, ám ekkorra, mivel a fájdalom elmúlt, már ismét erősebb volt a félelem a szükségnél és úgy döntött, hogy nem kezelteti a fogát, míg nem fog ismét fájni.


Milyen esetekben fontos a bölcsességfog eltávolítása, vagy legalábbis megfelelő kezelése?

A jelen esetben szereplő benőtt bölcsességfognál a kezelés a következő lenne: előbb bemetszést kell ejteni az ínyen, majd megfelelő mennyiségű fúrással ki kell alakítani az ún. csontablakot. Végül ezen keresztül történik meg a bölcsességfog eltávolítása. A beavatkozás után a sebet kitisztítjuk, végül összevarrjuk. A varratok eltávolítására általában 1 hét után kerül sor.

A műtét természetesen fájdalomcsillapító alkalmazásával történik. Erre is van több lehetőség klinikánkon, melyről a következő blog bejegyzésben írunk részletesebben.

Tanulságos eset a fentebbi, hiszen a fájdalom ismét jelentkezni fog. Tudjuk orvosolni minden esetben, de hosszú távú megoldást csakis a bölcsességfog megfelelő kezelése jelent majd a páciens számára. További szájsebészeti kezeléseinkről itt tájékozódhat.

Ne várjon míg jelentkezik a fájdalom. Kérjen időpontot egy teljeskörű állapotfelmérésre és őrizze meg fogai épségét! Az állapotfelmérés során klinikánkon panoráma röntgen felvétel készítése is megoldott.  

Kapcsolat