Helyzetek, amikben a nők erősebbek, mint a férfiak - Fájdalomcsillapítás módszerei a fogorvoslásban

A közelmúltban készítettünk egy szavazást arról, hogy a férfiak, vagy a nők félnek jobban a fogorvostól. A végeredmény egyöntetűen azt mutatta, hogy a férfiak fogorvoshoz menés tekintetében sokkal kevesebb kurázsival bírnak, mint a nők. Bemutatunk most pár érvet amellett, hogy miért nem kell félni a fogorvostól, hiszen a fogorvosi kezelések ma már közel sem annyira fájdalmasak, mint 10-20 évvel ezelőtt.

Fájdalomcsillapítás módszerei a Rosental Fogászati Központban

1. Lokális anesztézia

Ez a leggyakrabban használt érzéstelenítési eljárás, amikor egy injekciós tű segítségével juttatunk be fájdalomcsillapító anyagot a kezelni kívánt területre. Mára ezek az anyagok olyannyira kifinomodtak, hogy a kívánt hatás kifejtésére csupán pár percet kell várni.  

A fogászati érzéstelenítő hatóanyaga leggyakrabban lidocainos érzéstelenítő, Fontos, hogy ez nem minden esetben használható. A várandósság első 3 hónapjában semmiféleképpen sem ajánlott, mert átjut a méhlepényen. Gyulladt, vagy fertőzött területre sem ez a legjobb megoldás, mert hatásfoka sokkal kisebb ezekben az esetekben. És természetesen ha valaki lidocain érzékeny, akkor is más hatóanyagú fájdalomcsillapítást kell alkalmazni.

Az előbb említett kivételes esetekre is van fájdalomcsillapító megoldás, Ultracain D S Forte, vagy vagy Mercain injekció formájában.


Gyakran tapasztaljuk, hogy sok páciensünk nem is magától a fogászati kezeléstől fél, hanem az injekciótól, amit a kezelés végrehajtása érdekében kap. Ilyen esetekben tudunk javasolni érzéstelenítő gélt, ami lezsibbasztja az adott területet és az injekció minimális szúrása sem okoz fájdalmat.  

2. Totális intravénás anesztézia (altatás)

Ennek nagy előnye, hogy a kezelés alatt akár több fog csiszolása, fog, vagy akár foggyökér eltávolítás is lehetséges. Elsősorban szájsebészeti és implantológiai esetekben szoktunk altatást alkalmazni, de a páciens kérésére akár egyszerűbb fogászati kezelések alkalmával is kérhető ez a szolgáltatás. Rendelőnk kialakításakor figyelmet fordítottunk arra, hogy az altatásban kezelt pácienseinknek helyet tudjunk biztosítani a kezelést követő rövid pihenésre is.

Az altatás menete a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központban:

 

Mikor nem javasolt a fogászati kezelést altatásban végezni?

Az altatásos fogászat csak azokban az esetekben kizárt, ha a páciensnek súlyos szív- és érrendszeri betegségei vannak.

Mint ahogy korábban is említettük, a mai fogászati érzéstelenítő készítmények hatóanyagai rendkívül magas hatásfokkal rendelkeznek, így kvázi minden fogászati kezelés fájdalommentes állapotban végezhető. Egyedül az injekció tű beszúrása okoz minimális, 1 mp-ig tartó fájdalmat.

A Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központban a legmodernebb anyagokkal és technológiákkal várjuk pácienseinket fogászati, szájsebészeti és implantológiai kezelésekre. Kérjen időpontot!

 

Kapcsolat