Fogtömés

 

A mai korszerű fogtömések nemcsak színben és keménységben egyeznek meg teljes mértékben a fogakkal, hanem tartósságukban és élettartamukban is. Alkalmazásukra akkor van szükség, ha a fogzománc megsérül (általában szuvasodás miatt), vagy ha a fog letörik, esetleg elkopik.

 

Mi a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás krónikus folyamat, mely elváltozás eleinte visszafordítható, az idő múlásával azonban destrukció (károsodás) alakul ki, mely a fog felszíne felől a fogbél irányába terjed. Kezdetben csak a koronai fogzománcra, később a dentinre, az életkor előrehaladtával pedig a gyökéri felszínre (fognyaki dentinre) és a gyökércementtel borított felületekre is terjedhet, mely idővel a fogbelet is érintheti.

 

Mik a fogszuvasodás jelei?

Mivel a fogszuvasodás önmagában nem jár fájdalommal, sokszor nehezen észrevehető. Gyanús lehet azonban, ha a fogak hirtelen érzékennyé válnak, vagy ha sokszor ételmaradék szorul két fog közé.

 

Mi történik, ha kezeletlen marad a fogszuvasodás?

A szuvas rész egészen a fogidegig terjedhet, majd a fog begyullad és a páciens erős fájdalmat érez, illetve a fog érzékennyé válik a hidegre vagy a melegre. A hideg ingerre való érzékenység fogbélgyulladásra, a meleg ingerre érzékenység pedig elhalt fogra enged következtetni.

 

Mit érdemes tudni a fogtömésekről?

A fogtömés során, az ú.n. kompozitnak a  fogba helyezésével helyreállítjuk a sérült fog integritását. A fog tömésére általában fogszuvasodás, vagy valamilyen trauma következtében kerül sor. Túl nagy hiányok esetén már nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, ilyenkor betét (inlay) vagy korona készítésére van szükség.

 

Hogyan zajlik a fájdalommentes fogtömés?

 

 

 

 

 

Gyökérkezelés fogszuvasodás helyreállításakor

A gyökérkezelés a leghatékonyabb fogmegtartó beavatkozás. Gyulladt, elhalt, sérült vagy erősen szuvas fogak esetében alkalmazható. Ezek egyikének tünete lehet az arc megduzzadása, lüktetés vagy ráharapási érzékenység. A beavatkozás által a fog eltávolítása nélkül is biztosítható a gyógyulás. A kezelés után megszűnnek a panaszok, emellett pedig a páciens megtarthatja eredeti fogát. A kezelés során a gyökércsatornában kerül megtisztításra a benne felgyülemlett baktériumoktól.

 

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

A procedúra rendkívüli odafigyelést és precizitást igényel, azonban fájdalommentes. Első lépésként röntgenfelvételt készítünk az adott területről. Ezen látható a fogbél formája, illetve kiderül, hogy a csontállomány is érintett-e a gyulladásban. Ezután a páciens megkapja az érzéstelenítőt, majd tamponizáljuk a területet, és lyukat fúrunk a fogba, hogy a gyulladt belső rész elérhetővé váljon. Ezt követően eltávolítjuk a károsodott fogbelet, illetve idegszövetet. A megtisztított és megszárított terület ezután megkapja a gumitartalmú anyagból készült gyökértömést, ami megakadályozza a további gyulladások kialakulását. Végül kompozit töméssel, vagy koronával helyreállítjuk a fogkoronát.

A beavatkozást követő napokban előfordulhat érzékénység. Ebben az esetben vény nélkül kapható fájdalomcsillapító alkalmazása elegendő.

Gyökérkezelés végzésekor, csakúgy mint a többi fogászati kezelésünk esetén, a legmodernebb eszközökkel dolgozunk, így a beavatkozás sikeressége garantált.

 

 

Tapasztalt szakemberek, gyönyörű, megnyugtató környezet, professzionális kiszolgálás. Foglaljon időpontot most!

Kapcsolat