Fogászati implantáció

 

Az utóbbi évek technikai fejlődésének köszönhetően a fogászati implantátumok használata mára rutin eljárássá vált. Célja a páciens számára használható és esztétikus fogpótlás készítése. Nem csak egy-egy hiányzó fog, de akár az egész fogazat is helyreállítható ezen modern és fájdalommentes beavatkozás segítségével.

 

Mi az implantátum?

Fogászati implantátumnak nevezzük az állcsontba, fogpótlás viselése céljából beültetendő "műgyökeret".

A fogászati implantátumok színtiszta, ötvözetlen titánból készülnek. Ezt az ún. biokompatibilis anyagot teljes mértékben befogadja az emberi szervezet. Csavarmenetes kialakításának köszönhetően rendkívül gyorsan és erősen beépülnek az állcsontba.

A felhasznált alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak, a használatban lévő implantációs rendszerek pedig rendelkeznek a nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is.

 

Milyen esetekben alkalmazhatók a fogászati implantátumok?

Fogászati implantátumot beültethetünk  egy vagy több foghiány esetén, amikor az két fog között helyezkedik el. Ebben az esetben a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül, csak az implantátum(ok)on rögzülve készül el a fogpótlás.

implant-1

Hátulsó régió foghiánya esetén implantátumok beültetésével elkerülhetjük a kivehető fogpótlás viselését. A rögzített fogpótlás elkészültét követően biztosítani tudjuk a teljes rágófunkciót.

 

implant-2

 

Teljes foghiány esetén a kivehető fogsorok viselése sok esetben kényelmetlen. Implantátumok beültetésével azonban számos olyan pótlás készíthető, melyekkel az életminőségünk nagymértékben javul.

A fogpótlás típusa természetesen függ a beültetett műgyökerek számától és azok elhelyezkedésétől.

Ha lehetőség van rá, lehetséges a teljes fogazat rögzített fogpótlással történő pótlása, de alkalmazhatóak egyéb megoldások is, mint a 2-4-6 implantátumon rögzített fogsorok (All-on-4, vagy All-on-6). A végső megoldást minden esetben személyreszabottan, a páciens igényeinek és lehetőségeinek megfelelően választjuk ki.  

 

Mi előzi meg a fogászati implantációs beavatkozást?

  1. Szakorvosunk megvizsgálja Önt, képet alkot fogazatának jelenlegi helyzetéről és egészségügyi állapotáról.
  2. Pontos diagnosztikai vizsgálathoz készül egy panoráma és egy CT felvétel, melyet 3D-s tervezésnek vetünk alá.
  3. Írásos kezelési tervet és árajánlatot készítünk, mely magában foglalja a kezelés típusát, összegét valamint időbeli lefolyását.
  4. A kapott eredményt bemutatjuk Önnek, ismertetjük a minden részletre kiterjedő kezelési tervet, majd személyre szabottan döntünk orvos szakmai szempontok és az Ön igényeinek és lehetőségeinek figyelembevételével.
  5. Időpontot egyeztetünk az implantációs műtétre.
  6. Műtét
 

Hogyan történik az implantációs műtét?

Az implantációt általában helyi érzéstelenítéssel végezzük. A megfelelő érzéstelenítőszer beadása után a "zsibbadás" gyorsan beáll, így a  műtét fájdalommentesen végezhető.

Kezelőorvosunk különböző méretű fúrókkal előkészíti az implantátum ágyat, majd behelyezi azokat az előre eltervezett helyes pozícióba. Az implantátumokat ún. zárócsavarokkal fedi le, majd varratokkal egyesíti a sebszéleket. Amennyiben a műtét során metszést nem ejtettünk, úgy varratokra nincs szükség.

 

Implantációs műtétet követő tudnivalók

  1. A műtétet követően szükséges eszközöket pl. gyógyszer, jegelő párna stb. biztosítjuk pácienseink számára.
  2. Minden esetben biztosítunk ideiglenes pótlást, melyek esztétikailag és funkcionálisan is kényelmet biztosítanak Önnek a végleges pótlás elkészültéig.
  3. Az implantátum körül elhelyezkedő csontnak be kell gyógyulnia. A gyógyulási idő, a beavatkozás típusától függően 2-6 hónap.
  4. A végleges implantációs pótlás elkészítése kb. egy hetet vesz igénybe. A nyálkahártya alatt begyógyult implantátumokat “felszabadítjuk”, majd lenyomatot készítünk speciális lenyomatvételi csonkok segítségével. Ezt fogtechnikai laboratóriumba küldjük, ahol a fogpótlás készül. A kész pótlást bepróbáljuk, ellenőrizzük és ha Önnek és kezelőorvosának mind funkcionálisan, mind esztétikailag megfelel, abban az esetben rögzítésre kerül.

Teljes foghiány esetén a kivehető fogsorok viselése sok esetben kényelmetlen. Implantátumok beültetésével számos olyan pótlás készíthető, melyekkel az életminőségünk javul. A fogpótlás típusa természetesen függ a beültetett műgyökerek számától és azok elhelyezkedésétől.

Ha lehetőség van rá, lehetséges a teljes fogazat rögzített fogpótlással történő pótlása, de alkalmazhatóak egyéb megoldások is, mint a 2-4-6 implantátumon rögzített fogsorok. A megoldási módokat individuálisan, személyre szabottan kell megtervezni és kivitelezni.

 

Gyógyulási faktorok (PRP, PRGF)

Vérzéssel járó sebészi beavatkozások során alkalmazott, gyógyulást elősegítő módszer. A páciens saját véréből,  egy centrifuga segítségével állítunk elő plazmát, mely magasabb koncentrációban tartalmaz autogén, vérlemezkéket, mint a normál plazma.

Az orvoslás számos területén alkalmazzák, mint parodontológia, szájsebészet, traumatológia, ortopéd sebészet. Alkalmazása kiterjed égési sérülésekre, plasztikai beavatkozások-, csonttörések során, csontpótlás hatékonyság növelésére (arcüregfeltöltés, csontblokk, extrakciós seb, cisztaüregek stb.).

A növekedési faktorok fokozzák a szövetregenerációs folyamatok aktiválódását. Legnagyobb szerepük a csontpótlások sikerességében rejlik, ugyanis a csontújraképződés korai fázisaiban fejti ki hatásukat. Fontos továbbá idős, illetve bármilyen egészségügyi problémával bíró egyének számára, ahol a gyógyulás időbeli lefolyása kitolódott vagy zavart.

Az elért gyorsabb gyógyulás, csökkenti a gyulladás kialakulásának esélyét, csökken a fájdalmas időszak, és az implantátum, illetve a csonttranszplantátum kilökődésének a gyakorisága.

 

Az implantáció sikeressége

Az implantáció akkor nevezhető sikeresnek, ha nincs fájdalom, idegentest-érzés, nincs implantátum körüli gyulladás, az implantátum nem mozog, továbbá a röntgenfelvételen nem látható az implantátum körül csontfelritkulás. A sikeres implantáció kifejezés tehát nagy hangsúllyal a hosszú távú sikerességre vonatkozik. Ebből viszont következik, hogy a sikerességért egyrészt az implantációt végző orvos, másrészt az implantátumot viselő páciens tehet sokat.

Az implantációval foglalkozó szakirodalom, valamint saját méréseink is azt mutatják, hogy az implantátumok sikeressége 98 % feletti. A sikertelenség napjainkra minimálisra csökkent rátája tovább csökkenthető azáltal, hogy a sikertelenül beültetett implantátumok helyére - a szakmai szempontok figyelembevételével és annak függvényében - újabb implantációt végzünk. Mindezek alapján elmondható, hogy a sikertelen implantáció igen ritka.

 

Tapasztalt szakemberek, gyönyörű, megnyugtató környezet, professzionális kiszolgálás. Foglaljon időpontot most!

Kapcsolat