Fogpótlások és Koronák

 

Az eredeti fogak elvesztését követően fontos minél hamarabb a hiányzó fog pótlására. Implantátumra azért van szükség, mert az állcsontok mennyisége egészen addig nem csökken, míg abban fogak vannak. A rágóerő csontállomány megtartó erőként hat, azaz a csontkínálat akkor fogy, ha a fogak elvesznek.Természetesen minden eset más, így az implantátumok számát mindent esetben egyénhez mérten tervezzük meg.

Különbséget kell tegyünk, hogy alsó vagy felső állcsontra készül a fogpótlás. Az alsó állcsontban elegendő lehet kevesebb implantátum behelyezése ugyanahhoz a fogpótlás elkészítéséhez, mivel a csont itt eltérő szerkezetű, esetenként erősebb. Emellett különbséget kell tegyünk az egyén arc- és testfelépítésében, egy erős, izmos férfi például más rágó erővel bír, mint egy törékeny hölgy. Ezen tényező igen fontos az implantátumok számának meghatározásakor.

 

IMPLANTÁTUMON ELHORGONYZOTT FOGPÓTLÁS

 

Elhorgonyzott fogpótlás - legolcsóbb megoldás az elvesztett fogak pótlására

A legolcsóbb, azonban talán a legkevésbé komfortos megoldásunk a két implantátumon elhorgonyzott fogpótlás. Az implantátumokon elhorgonyzott gömbretenciós elemek csökkentik a fogpótlás mozgását, azonban nem gátolják a billenő hatást. Ezen megoldás csakis kizárólag az alsó állcsonton kivitelezhető.

 

 

 

 

 

Stégprotézis - stabil fogsor

A fogpótlás egyértelműen stabilabbá válik abban az esetben, ha az egy ú.n. stégen nyugszik. A stég stabilitásához felül és alul egyaránt 4-6 implantátumra van szükségünk.

Stégprotézis esetén a fogpótlás erősen rögzül a stéghez, stabil, nem mozog rágáskor. Emellett kiemelt előnye, hogy a fogpótlás eltávolításával könnyebbé válik a tisztítás, jobban oda férünk az implantátumokhoz, illetve a fogpótlás kézben ápolható.

Sok esetben nemcsak a fogakat, hanem a hiányzó csont, illetve lágyszöveteket is pótolnunk kell. Ilyen esetekben találkozunk beesett alsó arcféllel illetve kifejezettebb ráncokkal. A stégprotézis segítségével az ajaktartás visszanyerhető ezáltal a páciens fiatalabbnak tűnik.

 

 

KORONÁK A ROSENTAL FOGÁSZATI ÉS SZÁJSEBÉSZETI KÖZPONTBAN

Készítünk koronát

 

 

 

Mikor készítünk koronát?

Olyan esetekben amikor a természetes fogállomány olyan mértékben hiányzik, hogy azt betéttel illetve töméssel pótolni továbbá nem tudjuk. Esetenként javasolt meggyengült, gyökérkezelt fogak koronával történő megerősítése is. Készíthetünk koronát egyszerű esztétikai megfontolásból is.

 

HID

Egy vagy több foghiány esetén alkalmazható fogpótlás. A foghiányt határoló szomszédos fogakon megtámasztva rögzítjük a hidat. Ezen fogak természetesen megfelelően erősek és egészségesek kell legyenek egy hosszútávú sikeres pótlás viseléséhez.

Amennyiben a szomszédos fogakon caries illetve nagyobb tömés még nem látható megfontolandó az implantátum behelyezése, ezzel megőrizve a fogak épségét.

 

hid

 

Fogászati implantátumok koronájának felépítése

Egy korona két részből tevődik össze: egy alsó, vázrészből, melynek anyaga lehet fém illetve cirkónium illetve egy felső, leplező rétegből, mely porcelánból készül és a fog színével megegyező. Elöl lévő fogak esetén minden esetben cirkónium vázú koronát használunk, mely hosszantartó, esztétikus viselést biztosít a páciens számára. A korona rendkívül pontosan illeszkedik, légmentesen záródik és teljesen élethű látványt biztosít.

Egy korona amellet, hogy természetes alakot ölt és utánozza saját fogainkat egy sokkal fontosabb  feladatot lát el, visszaadja a rágófunkciót.

Fémkerámia korona előnyei

Cirkon korona előnyei:

 

 

Dental implants 

 

Csavaros rögzítésű vagy ragasztott korona?

Egy koronát kétféleképpen rögzíthetünk egy implantátumban. Csavaros rögzítés esetén a felépítmény és a korona egy konstrukció és egy csavar segítségével rögzül. Ragasztott korona estén előbb a felépítmény rögzül az implantátumban majd erre ragasztjuk a fogpótlást.

A legtöbb esetben, ha a csavarkimenet esztétikai hátrányt nem okoz, preferáljuk a csavaros rögzítésű koronák, hidak készítését. Az implantátum-pótlás  kapcsolata oldható a fogorvos számára, ezáltal könyebb az esetleges javításuk és szükség esetén az implantátum hozzáférhető. Nem is beszélve egy professzionális tisztításról, mely alaposabban és könyebben elvégezhető.

Ide tartozik továbbá a ragasztást követően esetlegesen hátrahagyott ragasztó maradék, mely periimplantitis (implantátum körül kialakult csontvesztéssel járó gyulladás) kialakulásához vezethet.

Mindkét rögzítési formának vannak előnyei és hátrányai. Klinikailag vitatott az egyik vagy másik módszer egyértelmű előnye vagy hátránya.

 

 

 

IDEIGLENES FOGPÓTLÁS

Minden esetben felmerül a kérdés, hogy a fogak eltávolítását, lecsiszolását vagy a műtétet követően a végleges fogpótlás elkészültéig ugyan mivel fogok rágni, beszélni és egyáltalán a mindennapi hétköznapokban létezni. Természetesen senki sem szeretne egyetlen napot se eltölteni fogpótlás nélkül.

Fogakon elhorgonyzott korona vagy hídpótlás esetében szakorvosunk a fogak preparációját követően műanyagból ideiglenes koronát vagy hidat készít Önnek.

Implantátum beültetését követően kivehető fogpótlás minden esetben biztosítható. Olyan esetekben amikor az implantátumok azonnal megfelelő stabilitást mutatnak, azokon –elhorgonyzott-, ideiglenes fogpótlás készítésére nyílik lehetőség.

 

ideiglenes-fogpotlas-1

 

 

 

Kiváló minőség, gyönyörű esztétikum, hosszú élettartam. Foglaljon időpontot most!

Kapcsolat