Fogszabályozás

A fogszabályozó kezelés célja

Az esztétikai panaszok és funkcionális problémák kezelése, ezáltal a teljes esztétikai és funkcionális rehabilitáció. Fontos jelentőséggel bír az oro-facialis régióban fellelhető dento-skeletalis helyzeti rendellenességek feltárása, melynek fókusza a dentalis helyzeti sajátosságokra/rendellenességekre, alsó és felső fogív egymáshoz viszonyított helyzetének elemzésére, továbbá a facialis esztétikai megjelenésre irányul.

Fogszabályozás alkalmazható gyermekek és felnőttek esetében egyaránt, felnőttkorban azonban különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő utókezelésre, hogy a fogak ne mozduljanak vissza eredeti helyzetükbe.

 

Mikor érdemes fogszabályozó kezelést elkezdeni?

A rendellenességek korai felismerése és kezelése megakadályozhatja a nagyobb mértékű elváltozások kialakulását, vagy a már fennállók súlyosbodását.

 

2-6 éves kor között preventív eljárásokról beszélhetünk, melyek magukba foglalják a különböző harapási eltérések, valamint a fogak helyzeti rendellenességeinek megelőzését célzó beavatkozásokat. Ebben az életkorban nem végzünk átfogó fogszabályzó kezeléseket, a beavatkozások, általában a további káros következménnyel járó elváltozások megszüntetésére irányulnak.

 

Milyen fogszabályzó készülékek vannak?

A készülékek anyaguk szerint készülhetnek fémből, műanyagból vagy kerámiából. Hordásukat tekintve használhatunk kivehető vagy rögzített készülékeket.

Kivehető sínes készülékek

A kivehető sínes készülékek kisebb elváltozások kezelésére alkalmasak, akár gyermek, akár felnőttkorban. Nagyobb mértékű elváltozást rögzített tipusú fogszabályzó készülékekkel szoktunk kezelni.

Rögzített fogszabályozó készülékek fajtái

Rögzített tipusú készülékek közül fém és kerámia anyagból készült készülékek vannak, melyek közül a páciens igényei és a kezelendő elváltozás mértékének nagysága tekintetében döntünk. Rögzített készülékek esetén az ún. bracketteket felragasztjuk a fogakra, melyek a fogszabályzó hordása alatt végig a fogazaton maradnak.

orthodonotics
orthodonotics

 

orthodonotics
félesztétikus rögzített készülék
orthodonotics
teljesen esztétikus rögzített készülék
orthodonotics
fém rögzített készülék
 
 
 

Kapcsolat