Gyerekfogászat

A tejfogak egészsége előfeltétele az ép, egészséges maradó fogak kialakulásának.  A gyermek a megfelelő szájhigiénére illetve hozzászoktatása a fogorvosi rendelő miliőjéhez elengedhetetlen, hiszen fogaik egészsége egész életükre hatással lesz majd.

Különféle történeteken át ismertetjük a gyermekekkel a fogászati problémák kialakulását, játékosan okítjuk őket a helyes fogmosásra, rengeteg grafikus eszközt és természetesen végtelen türelmet alkalmazunk a kezelések bemutatására.

 

Mikor vigyük gyermekünket először fogorvoshoz?

A fogorvossal való első találkozás meghatározó élmény a kicsik számára. Nagyon fontos, hogy a szülők már a rendelőbe érkezés előtt szóban is felkészítsék gyermeküket a fogorvossal való találkozásra. A legjobb időpont kb 3 éves kor körül van, amikor a gyermek összes tejfoga előbújt már. A legcélszerűbb, ha a szülő kontrollvizsgálatát egybeköti a gyermek első fogászati ellenőrzésével, melynek során megismerkedhetnek a környezettel és az eszközökkel. Ha az első találkozás alkalmával nem kerül sor semmilyen beavatkozásra, nem éri lelki trauma a kicsit és nem fog félni - akár probléma esetén sem - a fogorvosi rendelőtől.

Központunkban gyermekek szűrését, kezelését vagy csak éppen a fogorvos-gyermek kapcsolat kialakulását elősegítő találkozásokat is szívesen vállaljuk.

 

Mit tehetnek a szülők annak érdekében, hogy megelőzzék gyermeküknél a korai fogszuvasodás kialakulását?

A gyermekkori fogászati problémák hátterében sokszor genetikai okok keresendők. Ezeket ugyan nem tudjuk befolyásolni, mégis sokat tehetünk gyermekeink fogainak egészségéért:

1, Fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra

2, Oktassuk a gyermekeket a megfelelő szájhigiéniára már kiskortól kezdve

3, Ismertessük meg velük a különféle fogápolási eszközöket (gyermekek számára készített fogkefék, fogkrémek, szájvizek, fogselyem)

4, Mossanak fogat közösen

5, Kérjék ki szakorvos tanácsát barázdazárással kapcsolatban

 

Gyermekek esetén egyre gyakrabban használt preventív megoldás, a barázdazárás

Az ún. fogbarázda a kis- és nagyőrlő fogak rágófelületén találhatók, közvetlenül a rágást segítő csücskök között. Amennyiben a barázda túl mély, a fog tisztítása problémássá válik, és hamarabb megkezdődik a fogszuvasodás. Barázdazárás során egy speciális tapadó anyaggal feltöltjük ezt a területet, így nem juthat be a mély részbe semmilyen szennyeződés. Ezzel az eljárással könnyen megelőzhető az idő előtti fogszuvasodás kialakulása.

 

Ne várja meg, míg elromlik gyermeke foga, foglaljon időpontot most!

Kapcsolat